Hydrofoorpomp

3 Minuten Gepost op:


Hydrofoorpomp

We zijn het helemaal gewend dat als we een kraan openzetten er water uitkomt. We kunnen de temperatuur regelen en hoeven niet bang te zijn dat er zomaar geen water uitkomt. Het water wat uit onze kranen komt, is afkomstig van het waterleidingsbedrijf die ervoor zorgt dat het water gereinigd wordt en schoon de woningen binnenkomt. Maar niet alleen toevoer van water wordt geregeld, ook zorgt het waterleidingsbedrijf dat het water onder een constante druk staat. Deze druk zorgt ervoor dat we stromend water uit onze kranen krijgen.


Wat is waterdruk?

 

Als er geen waterdruk op de leidingen staat dan kan je de kraan wel opendraaien, maar komt er druppelsgewijs water uit en geen stromend water. De druk kan je zien door de kraan open te draaien. Wanneer er een flinke straal water uitkomt, staat er een goede druk op de waterleiding. Hoe hoger de waterdruk, hoe sneller het water door onze kranen stroomt. De druk mag niet te hoog zijn, dat alles nat wordt, maar moet wel zo hoog zijn, dat ook mensen die hoog wonen, ook voldoende waterdruk hebben. De waterdruk wordt geregeld in een watertoren en gebeurd door elektrische pompen die dit automatisch bijhouden. De gemiddelde waterdruk is ongeveer 2 tot 2,5 bar. 


Te lage waterdruk

Als het voorkomt dat er in een woning een te lage waterdruk is, dan heeft dit meestal niets met de waterdruk van de waterleidingsmaatschappij te maken, maar met interne problemen. Dit kan doordat het zeefje van de kraan een keer ontkalkt moet worden, of de woning te krappe waterleidingen heeft. Ook meerdere kranen tegelijkertijd openzetten kan van invloed zijn op de waterdruk. Mocht het toch zo zijn dat de waterdruk door de waterleidingmaatschappij te laag is, dan heeft een woning daar vooral last van op de bovenste verdiepingen. Ook kan het voorkomen dat er woningen of bijgebouwen van woningen niet zijn aangesloten op het waterleidingsnetwerk. In dit geval is het handig op een hydrofoorpomp aan te sluiten.


Hoe werkt een hydrofoorpomp?

Een hydrofoorpomp zorgt ervoor dat de waterdruk verhoogd wordt. Hij werkt in combinatie met een drukvat, gevuld met water en met lucht. De hydrofoorpomp is aangesloten op dit drukvat met ertussen een membraan. Dit membraan zorgt voor de constante druk en laat de pomp weten dat het niet constant aan hoeft te slaan. Wanneer de druk in het drukvat te laag wordt, gaat de pomp werken en kan uit de aangesloten kranen water stromen onder een normale druk. Een dergelijk systeem is ook heel handig als u een regenton heeft die gevuld is met regenwater en u dat water via een tuinslang wilt gebruiken. Kijk op Irritech voor hydrofoorpompen.Tags:
438 Woorden

Over ons

Blog over industriele fabricage Dag iedereen, van harte welkom op mijn blog! Ik ben Mertijn, een 20-jarige student aan de faculteit industriƫle wetenschappen. Ik studeer er voor industrieel ingenieur elektromechanica. Al sinds de lagere school ben ik gefascineerd door techniek en experimenteren. In de loop der jaren veranderde mijn interessegebied meer naar de industrie en fabricage processen. Ik werk nu al enige tijd aan mijn laatste studieproject over pompen en compressoren: heel fascinerend! Ik wil graag verder gaan in de wereld van de industriele fabricage aangezien deze voortdurend in beweging is. Op de hoogte blijven van iedere innovatie is haast onmogelijk. Daarom deel ik op deze blog ontwikkelingen die ik onlangs heb vernomen of ontdekt. Veel leesplezier!

Zoeken

Archief

Recente artikelen

De cv dakdoorvoer
23 februari 2018
Hydrofoorpomp
22 februari 2018