Plasmasnijden in metaalbewerking

3 Minuten Gepost op:


Plasmasnijden in metaalbewerking

Een tijdje geleden was ik op fabrieksbezoek. Ik was uitgenodigd te kijken en te ervaren hoe het is om te werken in een gigantisch grote fabriek met het nieuwste model CNC-plasmasnijmachine. U begrijpt dat het een hele mooie ervaring was voor mij. Maar allereerst even een kleine uitleg over plasmasnijden, een veelgebruikte term in de metaalindustrie. Het is het snijden van metaal, waarbij gebruik wordt gemaakt van een vlamboog waarmee gas in plasma wordt omgezet. Dit gebeurt door met zeer hoge snelheid een inert gas of perslucht door een klein mondstuk te persen of te spuiten en vervolgens het opwekken van een vlamboog van het gas of in de perslucht. Hierdoor wordt het gas omgezet in plasma, wat zo heet is (dertigduizend graden Celsius) dat het metaal laat smelten en wegblaast.


Steeds preciezer

De nauwkeurigheid van plasmasnijden wordt steeds beter. Het door mij bekeken model CNC-plasmasnijmachine bestaat, zoals u hoogstwaarschijnlijk al weet, uit een snijtafel en een portaal met snijkoppen. De door de robotmachine aangevoerde staalplaat kan simpel op de juiste plaats gestuurd worden en op deze manier klaargelegd worden voor de snijbehandeling. De machineoperator kan nu het snijprogramma invoeren. Het machinebed waar ik vlakbij kan staan heeft een afmeting van 16 x 3 meter! Geen kleine jongen dus. De beweegbare brug boven de snijtafel heeft meerdere snijkoppen en terwijl het snijden door middel van CNC-besturing voort gaat, worden aan de andere kant van de machine weer nieuwe platen ingeschoven. Een magnifiek proces wat behoorlijk indrukwekkend is. Hier kunt u aardig wat seriewerk mee aan! 


Mogelijkheden

De dikte van de te snijden platen varieert. Staal kan tot 8 cm., aluminium tot 10 cm. en roestvaststaal tot wel 12 cm. gesneden worden. De eigenlijk snijkoppen bepalen de kwaliteit. We spreken hier van high definition, HD plasmasnijden. Uitermate exact precisiewerk. U kunt ook laten graveren door middel van plasmasnijden. De kwaliteit van de snijrand, of te wel de afwerking van deze rand, benadert of is nagenoeg gelijk aan die bij het lasersnijden. Deze afwerking is natuurlijk ook afhankelijk van het gebruikte materiaal. De aluminium randen zullen niet zo strak en glad zijn als die van staal en roestvaststaal. HD plasmasnijden heeft de kwaliteit van afwerking aanzienlijk verbeterd en er is eigenlijk geen verschil meer te ervaren met lasersnijden. Hoe ver gaan we nog? Metaalbewerking wordt steeds meer naar een hoger vlak getild. Vakbekwaam en hoog opgeleid personeel is hard nodig; machineoperators, ICT'ers en programmeurs worden veel gezocht. Ik zou graag in de door mij bezochte fabriek willen werken.

Er zijn talloze bedrijven die aan metaalbewerking. Snijbedrijf Koetsier is zo'n bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in plasmasnijden.Tags:
432 Woorden

Over ons

Blog over industriele fabricage Dag iedereen, van harte welkom op mijn blog! Ik ben Mertijn, een 20-jarige student aan de faculteit industriƫle wetenschappen. Ik studeer er voor industrieel ingenieur elektromechanica. Al sinds de lagere school ben ik gefascineerd door techniek en experimenteren. In de loop der jaren veranderde mijn interessegebied meer naar de industrie en fabricage processen. Ik werk nu al enige tijd aan mijn laatste studieproject over pompen en compressoren: heel fascinerend! Ik wil graag verder gaan in de wereld van de industriele fabricage aangezien deze voortdurend in beweging is. Op de hoogte blijven van iedere innovatie is haast onmogelijk. Daarom deel ik op deze blog ontwikkelingen die ik onlangs heb vernomen of ontdekt. Veel leesplezier!

Zoeken

Archief

Recente artikelen

De cv dakdoorvoer
23 februari 2018
Hydrofoorpomp
22 februari 2018